Monday, July 21, 2014

Cheekyes Comeback!

Assalamualaikum,


Okay sebab kes cik Jimah tetiba remind kitorang pasal Cerpen Biskut Mama Carie tak jadi, so ladies, jomlah kita kembali mengaktifkan balik blog Cheekye ni :p


Dah dekat 2 tahun lebih terperam.. XD

Monday, March 12, 2012

Oh marilah!~^^


Yes we can!!
^_^

Tuesday, June 14, 2011

Mari Praktikkan Gaya Hidup Yang Sihat!~ ^_^



Ahaks!~ Wallaweyyy... 9 bulan blog ni tak update rupanya!! Apakah yang telah berlaku kawan2 sekalian?? :)) Saya tahu anda semua bz dengan life masing-masing, termasuklah saya. Jadi hari ni tetiba dapat mood untuk mengarang kat sini.. Saja nak share information semoga semua mendapat manfaat, insyaAllah.. ;-)

Disebabkan saya akan bergelar isteri pada bulan 9 nanti, saya dah start buat persiapan especially dalam menjaga tubuh badan. Yer, saya SANGAT concern dengan berat badan saya yg selalu naik, tapi tak pernah turun. Anda juga pernah menjadi saksi per'kembang'an saya dari zaman kampus sampai skrang kan.. Bila masa Wan Safra semakin mengecil?? Hahhahaha.. Jadi hari ni saya nak stori tips utk turun/kekalkan berat badan. =D

Start dari bulan Februari lepas, saya rajin exercise. Dalam seminggu, 2/3 kali saya exercise. Memang awal2 rasa tak suka, tak larat etc. Tapi disebabkan saya dah nekad nak maintain berat badan (atau turunkan sekilo dua), saya buat jer dalam keadaan tak suka. Serius, memang susah. Tapi kalau kita dah nekad, insyaAllah makin lama makin senang.. ;-)

Exercise camana saya buat? Ok, untuk peringkat awal, saya buat stretching. Stretching cam time kita PJ kat skolah dulu2. Dari kepala, tangan, pinggang, sampailaa kaki. Buat move yang simple2 jer dulu. As long as badan & otot2 anda yg sebelum ni asyik 'tidur' dah bergerak. Of course laa badan anda akan terkejut, sbb anda tak pernah exercise. Untuk peringkat awal, memang confirm lepas exercise badan anda akan sakit. Especially sehari lepas anda exercise. Tapi haruslah kena endure! No pain, no gain bebeh! :))

Kalau ikut pengalaman saya, satu badan saya memang sakit!! Sampai nak jalan pun susah. Tapi, sebab dah nekad kan. Teruskan jer usaha.. ;-) Lama-lama bila anda dah selalu buat gerakan, certain moves yg anda rasa sakit/penat time buat, dah tak sakit pun! Sebabnya otot2 anda dah biasa dengan gerakan tu. Yang penting cuba dulu! Ahaks!~ Serius!!! Masa awal2 exercise dulu, saya download video kat YouTube & cuba buat kat umah lepas balik kerja. Kalau dapat exercise 30-45 minit sehari pun dah cukup baik.. ;-)

Next, bila dah biasa buat stretching, barulaa try main sport atau jogging. Saya personally suka main badminton sebab kalau main 15 minit saja pun memang dah banyak berpeluh. Otot2 pun banyak bergerak. Makin lama main makin banyak kalori terbakar. Jogging pun saya suka. ^_^ Lepas exercise, nasihat saya ialah JANGAN MAKAN BANYAK!!~ Kalau tak sia-sia jer usaha anda membakar kalori..huhuhuhu...

Cakap pasal pemakanan, banyakkan makan protein, fiber & vitamin, tapi kurangkan karbohidrat especially nasi! Saya sejak2 exercise, makan nasi sekali sehari sahaja. Kalau makan dua kali pun dlm kuantiti yg sikit. Kalau biasa makan sepinggan penuh, kurangkan jadi separuh. ;-) InsyaAllah berat anda akan kurang. Serta yang penting, elakkan makan fast food yer.. Bukan tak boleh langsung, hanya sekali-sekala. Sebulan sekali tu kira ok laa kot..hahahah...

Ok, tu jer tips kesihatan yg nak kongsi. Setakat ni kalau awal tahun berat saya 53kg, smlm latest saya timbang dah 50kg. Alhamdulillah.. ^_^ Biar result lambat, janji kita turun berat secara sihat yer.. Awal2 memang tak nampak result, tapi lama2 anda akan rasa sendiri berat anda jadi ringan sikit.. Plus kalo bergerak sikit pun dah boleh berpeluh. Means that metabolisme badan anda dah makin cepat. So, it's good for your body!! ^_^ Sebabnya lemak terbakar & tak sempat terkumpul dlm badan. That's why exercise is important yer... ;-) Jadi, selamat beramal!~ Semoga kita semua sihat hendaknya... Ciowssss~~~

Thursday, September 2, 2010

Selamat Menyambut Raya 2010

The title says it all, Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan jugak batin to all my Cheekye girls.

How about an acara rumah terbuka Cheekye tahun ni?

:> Just a thought...

Salam Eid-ul-fitr to~

Dyqq

Mama

Wanie

Wan

Macik

Jae Mi

Tuesday, June 1, 2010

I am Sorry :(



Dear Girls,

1. Sorry coz I've realize dah lama memang tak update database dengan korang . (email member dah lama bertukar pun tak update , -_-" , Sorry for that girls )

2. Please do forgive my mistakes .

3. I do Miss you girls .

4. I do miss hang out with cheekye , all of us .

5. Thanks for always be my side , no matter what .

6. Thanks for accepting me.

7. I do LOVE you girls!


May Allah bless us and keep our friendship forever . Amin.

Love,
Mya Sakura

Thursday, April 8, 2010

SG

Jom Seoul Garden...~~

Bak kata kak jah " bile kite nk main2 'api neraka' kat Seoul Garden...?"

Wednesday, April 7, 2010

Pi makan...

video