Saturday, August 2, 2008

Recipe ~ Daging Masak Pedas Cinchai Bonchai

Bahan-bahan A:

Untuk menumis:
Bawang Putih 7-8 ulas
Bawang Kecil sebiji
Halia (setengah ibu jari)
Cili boh tiga-empat sudu besar (bergantung kepada level tahan pedas anda)

Bahan-bahan B:

Carrot setengah aje, dihiris panjang2 dan nipis2
Serbuk kunyit sesedap rasa
Serbuk oregano secukup rasa

Garam secukup sesedap rasa
Air Asam Jawa 3-4 sudu besar (mengikut citarasa anda)

Bahan untuk menumis ditumbuk lumat. Panaskan kuali, tumiskan bawang putih bersama bawang merah sehingga naik bau. Masukkan halia dan tumis. Goreng carrot yang telah digaul bersama serbuk kunyit dan oregano tadi sekali dengan bahan menumis itu. Campurkan cili boh, tunggu sehingga naik minyak.(or something like that) Masukkan daging dan gaul di atas api sederhana. Campurkan air, bergantung kepada citarasa anda (nak pekat atau tak), dengan air asam jawa. Masukkan garam dan white pepper
dan gaul hingga sebati.

Untuk 3-4 orang makan...:>

0 comments: